Един приятел ми
каза: „Твоята книга отдавна вече не се чете. Използвай поне сайта да публикуваш
някоя от кулинарните рецепти на майка си!“ Реших да го послушам и ето ви две
рецепти:
Туршия от Камби
Камбите се
почистват от дръжките и семките и във всяка камба се поставя по една скилидка
чесън, едно зърно черен пипер, една чаена лъжичка захар, половин лъжичка (или
по-малко) сол. Една лъжичка оцет и една лъжичка олио.
Подреждат се в
тавичка и леко се пекът (около 30 мин при температура над 200 градуса). След
това (още докато са горещи) се поставят в буркан и херметически се затварят. Камбите
се подреждат цели с отвора отгоре, за да задържат соса си. Не се стерилизират допълнително,
защото горещината от печенето е достатъчна за стерилизацията им. Един килограм
камби запълва един обикновен буркан (400 милилитра).
Сметанова торта
Тортата се състои
от две части.
Първа част:
Една чаена чаша
топло мляко, едно пакетче от 250 грама масло, чаша захар, четири супени лъжици
какао. Сместа се загрява до кипене.
Втора част:
Четири яйца, една
чаша захар, една чаша брашно, един бакпулвер се разбъркват и се поставя
половината от първата смес (топла). Полученото се налива във форма и се пече.
След изпичането се получава нещо като кекс, който докато е още топъл се залива
с останалото от първата смес (гореща). След изстиване се покрива с едри парчета
орехи. Накрая се покрива с дебел пласт разбита сметана. Най-отгоре, за красота,
може да се настърже шоколад.
Няма коментари:
Публикуване на коментар